MENU

Jambatan Guillemard   Jambatan Guillemard

Jambatan keretapi "Guillemard" dibina merentasi Sungai Kelantan di Kursial dekat Tanah Merah.Jambatan Keretapi Guillemard ini merupakan jambatan keretapi yang terpanjang di Malaysia.

Jambatan keretapi ini dibina dalam tahun 1920 dan siap dibina pada bulan Julai 1924. Pembukaan jambatan ini adalah untuk laluan keretapi dan kenderaan-kenderaan lain. Ia telah dirasmikan oleh KDYMM Al- Sultan Ismail Ibni Al-Marhum Sultan Muhammad IV pada tahun 1925. Nama "Guillemard" adalah mengambil sempena nama Gabenor British (Gabenor Negeri-Negeri Selat dan Pesuruhjaya Tinggi Negeri-Negeri Melayu) pada masa itu, iaitu Sir Laurence Guillemard.

Walau bagaimanapun, jambatan keretapi "Guillemard" ini telah musnah apabila diletupkan oleh tentera-tentera British untuk menghalang kemaraan tentera Jepun pada 12 Disember 1941 sebelum mereka berundur ke Kuala Krai.

Jambatan keretapi yang telah dirosakkan ini telah siap dibaikpulih dan dibuka kepada lalulintas pada 7 September 1948.

Dengan siapnya jambatan baru di kawasan berdekatan, Jambatan Guillemard tidak lagi digunakan untuk kenderaan lain. Ia hanya digunakan untuk laluan keretapi sahaja.